Artikler · blog liste
Tibet Charity adapts in the face of the Pandemic
By Ben Byrne.
Tibet Charity was founded in Denmark in 1997 by Lakha Rinpoche, a lama and philosopher who is the spiritual leader of approximately 100.000 Tibetans in Batang, East Tibet. Mr. Tsering Thundrup, a former headmaster in Tibetan boarding schools in North India, fronts the NGO’s operations in Dharamsala.
During Covid-19 lockdown this year, Tibet Charity is continuing its efforts to serve the community...
Dharamsala - den korteste vej er med dialog
En varm hilsen fra Tsering Thundup, dirketør for Tibet Charity Indien
Af Maria Vishof.
Min drøm er i skrivende stund at kunne pakke en kuffert og tage af sted til Dharamsala, hvor Tibet Charity har arbejdet gennem 20 år. Men lige nu må jeg nøjes med at udveksle breve via e-mails og opkald til en af hovedpersonerne i Tibet Charity organisationen - director himself - Tsering Thundup. Det er selvfølgelig ikke helt det samme, som at møde ham in person, men alligevel føles han tæt på. Vejen fra Danmark fører nemlig direkte til Dharamsala og vores kontor der - organisationen er nærværende og tilgængelig for alle, der måtte have interesse i at besøge, skrive eller ringe til dertil.
Tsering Thundup, direktør for Tibet Charity Indien, fylder 50 år 12. marts 2015
Af Sten Melson.
Tsering Thundup blev født 12. marts 1965 i Tibet, blot 3 dage inden hans forældre krydsede grænsen til Tibet og emigrerede til Indien med den lillle nyfødte og hans storesøster.
Læs mere: Tsering Thundup, direktør for Tibet Charity Indien, fylder 50 år 12. marts 2015
En kop Lakha-kaffe og en Lama-kage i øjenhøjde
Af Martin Wendeboe, redaktionen Tibet Charity, december 2014. Artiklen er skrevet til Tibet Charitys medlemsblad.
„På en regnfuld og lun sensommerdag i august fik jeg en god kop kaffe, en dejlig kage og en berigende snak med Lakha Lama på adressen i Søborg …“
Sponsorsager – indblik og overblik
Af Krestina Africa, december 2010. Artiklen er skrevet til Tibet Charitys medlemsblad.
Her kan du læse om vores sponsorater, hvad pengene går til og hvorfor det er så vigtigt at støtte tibetanere i eksil.
Øst møder Vest og Himalaya kommer til Hellerup
Af Lise Hjorth, 2010
Hvad betyder dit navn egentligt? spørger jeg Bhuti. Gid jeg var blevet en dreng, svarer hun. Jeg er inviteret til at besøge Dr. Bhuti Losang, tibetansk læge, i hendes hyggelige hjem i Hellerup.
Hjemløs i 50 år
Af T.D. Lakha Lama, stifter af samt mangeårig bestyrelsesformand for Tibet Charity, 2009.
Skrevet i anledning af 50 året for Lakha Lama’s og mange andre tibetaneres flugt.
I år er det 50 år siden, at H.H. Dalai Lama og over 100.000 tibetanere blev hjemløse. Jeg var selv blandt de første tibetanske flygtninge der krydsede de sneklædte Himalayabjerge og nåede grænsen til Indien lige efter H.H. Dalai Lama en kold martsdag i 1959, kun lige akkurat med livet i behold.
Kathmandu - et svært sted at få tingene til at fungere
Af Klaus Löhrer, 2009
De fleste tibetanere man møder i Kathmandu får et drømmende blik i øjnene, når snakken falder på Dharamsala og Indien. Det skyldes nok - ikke mindst det faktum, at det er dér deres højtelskede Dalai Lama er bosat. Men, i løbet af de seneste 10 års tid, har deres idealisering af Indien også fået næring andet steds fra - nemlig fra det simple faktum, at mange forhold i Kathmandu efterhånden fungerer så dårligt, at det kan blive meget besværligt, at få selv de elementære ting i livet til at hænge sammen.
Læs mere: Kathmandu - et svært sted at få tingene til at fungere
De gamle tibetanere i Chauntra
Af Gunver Juul, bestyrelsesmedlem i Tibet Charity, 2009
En lørdag kørte vi til Chauntra, ca. 3 timer fra Dharmasala, for at undersøge de gamle i Old People’s Home, idet vi havde fået at vide, at de ikke havde haft besøg af deres sundhedsmedarbejder i 2 år.
3 var døde i dette forår, fordi de havde taget forkerte doser af den medicin, som var blevet ordineret for år tilbage, men som aldrig var blevet revideret eller ændret. Da flere af beboerne er halvt eller helt blinde, kan det nemt ske, at de griber forkert i dåserne, og det kan blive katastrofalt, da de desværre er fyldt med ganske meget allopatisk medicin, der er ganske farligt at overdosere og som giver heftige bivirkninger, der så igen behandles med mere medicin o.s. v.
Portræt af en tibetaner i Danmark
Af Juliet Christensen, 2008
Lobsang er midt i trediverne, var tidligere munk og bosat i Dhramsala. I dag er han dansk statsborger og fortæller her om sit liv og arbejde i Danmark med dansk hustru og tre børn.
Mennesker mødes og venskaber opstår. Somme tider udvikles disse, og i forvandlingen fyldes hjertet af dybere følelser ... kærlighed opstår ... den kærlighed, som kan få mennesker til at bosætte sig på den anden side af jorden, blot for at kunne være sammen med sin udkårne ... den kærlighed, som kan få mennesker til at ændre livsbane og skifte identitet.
At gøre fremtid til fremskridt...
Artikel om SSBDF
Af Sebastian Nybo. Tidl. næstformand i TC med særligt ansvar for erhvervsfremmende tiltag/SSBDF, september 2005
At formidle ubeskåret hjælp mellem mennesker var udgangspunktet for Tibet Charitys aktiviteter i de første mange år og donationerne har gjort livet mere end tåleligt for rigtig mange taknemmelige tibetanske flygtninge i Indien og Nepal. Vi formidler sponserstøtte til over 500 tibetanere og denne opgave er forankret hos bestyrelsesmedlem Jette Hoffmeyer, der sammen med vores faste medarbejder Lykke Peets-Schou arbejder dedikeret med denne store opgave. På opfordring af og gennem vores samarbejde med den tibetanske eksilregering har vi gennem tiden udvidet vore indsatsområder til også at støtte uddannelsestiltag, renovering af bygninger, som huser børnehaver, klinikker, skoler og ældrehjem.
Blandt munke og hunde i Mundgod
Af Pia Kryger Lakha, april 2005
Det er nu 3 år siden Lakha Lama og jeg sidst var i Mundgod i Sydindien, hvor de største tibetanske klostre i eksil er etableret: Drepung og Ganden klostrene med i alt 7000 munke. Her er Lakha Lama åndeligt overhoved for fire klosterkollegier.
Sidst vi var hernede var da Tibet Charity gennemførte sit første gadehundeprojekt, hvor 10 dyrlæger under Gunver Juuls ledelse behandlede 300 hunde mod parasitter og steriliserede dem. Dengang var der alt for mange gadehunde, og deres helbredstilstand var elendig. De var udsultede og dehydrerede og de fleste af dem have skab og orm. Der var en farlig larm om natten, når hundene kæmpede om territoriet og de få mad- og vandressourcer.
Indtryk fra Mundgod
Af Ebbe Leithoff, april 2005
Sammen med en gruppe af Lakha Lamas elever fra Art of Life, har Ebbe været på en tur til Mundgod i Sydindien for at tilse Tibet Charity’s aktiviteter på stedet og modtage belæringer. Ebbe fortæller i denne artikel om sine oplevelser og indtryk fra et opholdet i Mundgod.
Mødet med Gedun Tsultrim – en sponsorhistorie
Af Pia Merete Jakobsen, april 2005
Jeg håber at møde dig personligt en dag. Sådan skrev Gedun Tsultrim i det første brev til sin Tibet Charity-sponsor en gang i sommeren 2001. Nu her i januar 2005 gik ønsket, som var dybt gensidigt, i opfyldelse. Gedun Tsultrim er munk. Han blev født i Tibet for godt 30 år siden, og i dag bor og studerer han på det store Gaden kloster i Mundgod i Sydindien.
Chamdansens dimensioner – om de tibetanske lamadanse
Af Jakob Leschly, april 2005
I denne artikel fortæller Jakob om sin oplevelse af de tibetanske lamadanse. Han beskriver også den tantriske filosofi, der ligger bag dansene.
Læs mere: Chamdansens dimensioner – om de tibetanske lamadanse
Formandens klumme, marts 2005
Af Lakha Lama, marts 2005
Kære medlemmer!
Det var i januar dejligt for mig efter 3 år at komme tilbage til Mundgod i Sydindien. Denne gang så jeg, at munkene generelt var glade og tilfredse. Jeg har personligt været imod de alt for pompøse klosterbyggerier, men når jeg sætter mig lidt dybere ind i baggrunden, kan jeg se, at der er mange rige forretningsfolk i buddhistiske lande som Singapore, Malaysia, Hong Kong og Taiwan, som gerne vil sponsorere de storslåede templer. Det er faktisk et krav fra disse sponsorers side, at kun det bedste er godt nok, hvis de skal investere i byggeriet. Det er altså ikke et krav om luksustempler, der er opstået blandt de tibetanske munke i eksil.
Formandens klumme, december 2004
Af Lakha Lama, december 2004
Kære medlemmer!
Jeg er meget glad, for at informere Jer om, at Tibet Charity’s hus i Dharamsala nu er en realitet. Den 13. oktober blev huset indviet af den tibetanske kultur- og uddannelsesminister samt indenrigsministeren som repræsentanter for den tibetanske eksilregering. På vegne af Tibet Charity deltog jeg selv i åbningsceremonien. Pia og de 19 Tibet Charity medlemmer, som deltog i vores grupperejse til Indien, var med som æresgæster. Tilstede var desuden var Else Hammerich og Bjarne Jørgensen fra Center for Konfliktløsning, og de mange tibetanske brugere af huset.
Mødet med Tenzin Palmo
Af Pia Kryger Lakha, december 2004
Forfatteren Vicky McKenzie, har i sin bog ”En hule i sneen” beskrevet den engelske nonne Tenzin Palmo, der har siddet 12 år i meditativ tilbagetrækning i en hule i Himalayabjergene. Vi mødte Tenzin Palmo under vores grupperejse til Nordindien i oktober. Det blev en stor oplevelse for alle os der var med, og som kom til at overvære den samtale der spontant opstod mellem Lakha Lama og nonnen.
Mange sokker små
Af Peter & Sine Hallum, oktober 2004
Vi har hørt et sted, at Tibets skattesystem før 1949 var organiseret efter det princip, at man kunne betale skat i naturalier. Praktisk i et samfund med begrænset pengeøkonomi. Men også lidt sødt at en bonde med nogle gode pilehegn omkring sine marker kunne afregne i pil, mens en nomade med masser af får kunne afregne i lam. Hvis man slet intet ejede, var det muligt at betale skatten i form af en mængde fremsagte bønner for det ene eller det andet.
Science-seminar i Bylakuppe
Af Peter & Sine Hallum, oktober 2004
Selv i Danmark går fysik og kemi for at være svære fag at undervise i. Specielt hvis der skal laves forsøg. Læreren står foran elever, der ser det som herlig skæmt, hvis eksperimenterne skulle mislykkes.
Fra sorte får til succeshistorier
Af Pia Kryger Lakha, april 2004
I år 2000 etablerede Tibet Charity et ungdomscenter i Jorpati lejren i Kathmandu. Det er en af de fattigste flygtningelejre i området, og et sted der var berygtet for sine problematiske unge andengenerationsflygtninge, der lavede ballade i området. De unge er født i Nepal, men deres forældre er tibetanske flygtninge. De har aldrig været i Tibet, og har derfor svært ved at forholde sig til deres rødder, samtidig er de heller ikke rigtige nepalesere, og bliver opfattet som fremmede i det land de er født og opvokset.
Flugten fra Tibet
Af Pia Kryger Lakha, december 2003
Under vores grupperejse til Indien besøgte vi modtagelsescenteret for nyankomne flygtninge. Der mødte vi blandt andet tre unge teenagepiger, der for nylig var flygtet fra Tibet sammen med en gruppe andre børn og unge. De store piger på 16-17 år bar hver et femårigt barn på ryggen, det var ikke slægtninge, blot en flok unge, der var fundet sammen om det fælles mål at komme til Indien for at få uddannelse. De små var sendt afsted af deres forældre, i håb om at de vil få en bedre fremtid i frihed i Indien, end hvad der er udsigt til i Tibet. Men først måtte de gå så grueligt meget igennem.
Adresse
C/O Gunver Juul
Hvedevænget 1
3230 Græsted
Telefontid
Onsdage kl. 10-12 på tlf. 22 40 72 30
(især vedr. sponsorater, uddannelsesprojekter og økonomi)
Vi forsøger at være på
kontoret i telefontiden,
men hvis der ikke træffes
nogen, så prøv venligst igen
– på forhånd tak.